Valse start

Huizenjacht in Spanje. Valt niet altijd mee…

Een huis kopen in Spanje loopt iets anders dan in Nederland. Een hypotheek mag maximaal tot je 75e open staan, je moet een percentage eigen geld hebben en je bent aangewezen op een Spaanse bank (omdat we geen eigen huis in Nederland meer hebben).
Uiteraard heb je in Spanje een soort fiscaalnummer (NIE nummer) nodig om überhaupt iets te kunnen kopen. In de regio Valencia lopen de wachttijden van de aanvraag op tot een aantal maanden. We hebben gewacht tot we daadwerkelijk iets gingen kopen en de aanvraag aan onze advocaat overgelaten. Binnen een paar weken waren de NIE nummers binnen.

De eerste weekjes in Alcossebre (begin oktober) hebben we vast wat rond  gekeken naar wat er zoal te koop is in de regio. Nou wisten we dat natuurlijk al een beetje, we zijn eigenlijk al meer dan een jaar aan het kijken op sites van makelaars en op Idealista, een soort Funda van Spanje.
De huizen in het “noorden” zijn een stuk duurder dan zo’n 400 kilometer zuidelijker. Nadeel van huizen/appartementen langs de kust is natuurlijk de prijs maar ook het parkeren. In de winter kan je de camper nog in de straat parkeren, zomers zal dit een ramp worden. Veel appartementen hebben parkeergarages, maar dat gaat natuurlijk niet passen. Dus contact gelegd met een makelaar in Mazarron. Dit ligt ergens tussen de kust en Murcia aan de Costa Calida. Hier is een grote urbanisatie Camposol. Een compleet dorp met eigen voorzieningen, wel lang gerekt met daarin nog een golfbaan. De regio is minder groen dan het noorden, maar op 15 minuten van het strand, half uur van de stad Murcia en de bergen in het achterland.

Met de camper zijn we naar het zuiden gezakt, met elkaar zo’n 5 uur rijden. Camping besproken nabij Puerto de Mazarron en hier blijven we een weekje. Eerst weer op een golfresort in de buurt wezen kijken, mooie appartementen maar voor het zelfde geld krijgen we elders een vrijstaand huis. Gelukkig hadden we een afspraak voor de volgende dag staan om op Camposol te kijken.

De volgende dag zijn we door de makelaar opgehaald bij de camping. Onze makelaar is een Belgische en dat maakt de communicatie een stuk makkelijker. Een 6 tal huizen bekeken (die we op voorhand al aan de makelaar hebben aangegeven) en een huis die door de makelaar getipt. Deze leek ons inderdaad het mooiste maar was aardig aan de prijs. We zijn uiteindelijk voor het huis gegaan welke de makelaar voor ons had gevonden. Niet al te groot, het huis staat op 400 m2 grond (camper kan naast het huis) en behoorlijk wat van de prijs afgekregen.

Maar dan begint het, eerst gesprekken met de bank, op advies van Laurance (Makelaar) zijn we bij een bank in Camposol terecht (wij weer mazzel, Ivan, de Ass. Manager spreekt Nederlands) gekomen. Alle schulden van de bewoners, verkeersboetes en nota’s (Water/electra, OzB, hypotheekachterstanden e.d.) staan op het huis. Om dit goed te laten uitzoeken, dat er geen schulden meer op het huis zijn heb je een advocaat nodig. De lijntjes zijn kort en hebben vrij snel een advocaat gevonden (en ja hoor.. een Nederlandse). Zij gaat voor ons alles regelen, we zijn al bij de notaris geweest om een volmacht te geven, zij gaat voor ons regelen dat het huis schuldenvrij wordt opgeleverd en houdt een deel van de koopsom achter voor onvoorziene zaken voor de overdracht. We laten nog een bouwtechnische keuring door een architect uitvoeren en eventuele gebreken zijn voor de verkoper. 

Spaanse bureaucratie… De eerste gesprekken met de bank, rekening openen, documentatie aanleveren was eigenlijk al half november afgerond. En dan is het een tijdje stil, bericht van de bank, om een check te doen bij de Spaanse BKR , moeten er andere documenten worden aangeleverd. Al die tijd nog niets gehoord van de bank over het huis. Documenten zijn verstuurd, zonder behandeling retour gekomen. Feestdagen geweest, verbouwing aan het kantoor, de man die normaal op een bepaalde afdeling werkt heeft een andere baan enz.. enz.. Kortom hier in Spanje moet je geduld hebben, we zijn nu drie maanden bezig met alles. Nee, het is alleen nog een formaliteit, zelf dat duurt hier al meer dan drie weken. Is dat allemaal normaal, hier kijken ze er niet van op. Een hypotheek kan tussen de 2 en 9 maanden duren, ook al gaat het om een klein bedrag . Wij hebben gekozen voor een grote bank (leek ons veiliger i.v.m. het e.v.t. omvallen van zo’n bank). Een kleine bank werkt waarschijnlijk veel sneller.

Maar goed tis inmiddels half januari, wederom wat documentatie aangeleverd (de in november gezonden papieren waren inmiddels verouderd pfffff). En weer onder aan de stapel. Regelmatig contact met de advocaat, die op haar beurt weer contact heeft met de advocaat van de verkoper.
Maar nu.. begin februari bericht van de bank. Het dossier is behandeld en goedgekeurd. Héhé eindelijk schot in de zaak. Klaar voor de volgende stap, de taxatie en bouwkundige keuring. De taxatie zou binnen twee weken geregeld kunnen zijn, gelet op bovenstaande houden we weer ons hart vast. Maar we kunnen verder, plannen en een planning maken.

De taxatie is afgerond , de documenten kunnen worden opgemaakt. Daarna alles naar de notaris, als de notaris het contract heeft ontvangen is er nog een soort bedenktijd van 10 dagen voordat de acte kan passeren. We hopen dat we de sleutels de eerste week van maart in handen hebben. Dan kunnen we direct vanuit het huur appartement naar het zuiden en Casa MarmaSol betrekken.

Tot zover onze plannen….. Echter we hadden nog een aankoopkeuring achter de hand en deze konden we pas starten op het moment dat alles afgerond was en voor dat de daadwerkelijke overdracht gaat plaats vinden. De architect die we op advies van onze advocaat in de arm hebben genomen heeft zijn rapport ,compleet met foto’s aan ons opgeleverd. En … we waren niet blij, en dat is een understatement . Dat er wat schuren in het huis zaten wisten we. Dat er binnen en buiten geschilderd moest worden was ook bekend. Maar dat de vloer verzakt was wisten we niet. Hebben we ook tijdens de bezichtigingen gemerkt. Ook tijdens de taxatie van de bank was het niet opgemerkt. De vloer loopt tussen de 0,8 en 1,3 procent af. Met andere worden de achterzijde is 10 centimeter lager. Volgens het rapport is het te herstellen , moet er een geotechnisch grondonderzoek komen en moet de fundatie met speciale harsen worden ingespoten en dit zonder een garantie dat het niet verder zou verzakken. Een enorme domper 🙁 , een paar dagen voor de sleuteloverdracht.

Op advies van de architect en onze advocaat hebben we de aankoop geannuleerd. 

Total Page Visits: 183 - Today Page Visits: 1