Waarom Tolkamer

Tolkamer, waarom?

 

Het is alweer bijna een jaar geleden dat we de beslissing hebben genomen om naar Tolkamer te gaan verhuizen.
Tolkamer? Wat moet je daar dan? waar ligt dat ? waarom Tolkamer… waren de eerste reacties.

Tolkamer is een kleine plaats met 2.745 inwoners in de gemeente Zevenaar in de provincie Gelderland. Het ligt op een afstand van 1 kilometer van Lobith en is de eerste aanlegplaats aan het Bijlandsch Kanaal (Rijn), gezien vanuit Duitsland. Tolkamer ligt op het Gelders Eiland in streek De Liemers.

Het plaatsje is vooral in trek bij “dagjesmensen” die vanaf de Europakade een tocht over de Rijn willen maken. Een andere trekpleister is het watersportgebied “de Bijland”; vanuit deze plas is een open verbinding naar de Rijn. Deze verbinding wordt voornamelijk gebruikt door de vele motorbootbezitters om een uitstapje te maken naar de strandjes langs de Rijn. Het landschap rond Tolkamer biedt vele mogelijkheden voor fietsers. De naburige plaatsen zijn goed toegankelijk door de vele fietspaden die het landschap doorkruisen. Ook Duitsland is gemakkelijk te bereiken. Via het veer van Millingen (fietsveer over de Rijn) of via Lobith naar Elten, waar men in een geaccidenteerd, bebost terrein mooie tochten kan maken.

De naam van het dorp komt uit de tijd dat daar schippers die vracht vervoerden van Duitsland naar Nederland tol moesten betalen, de zogenaamde tol-kamer. Later moesten zij bij de douane ‘inklaren’ dat wil zeggen ze moesten laten zien wat ze in/uitvoerden. Hierbij voerde de douane ook controles (te water) uit, waarbij gezocht werd naar illegale sigaretten, drank (later ook drugs) e.d.. Hierbij werden soms ook ‘illegale’ personen ontdekt. Na 1 januari 1993 was het voor schippers niet meer nodig om bij het passeren van de grens het douanekantoor te bezoeken, dit was een van de redenen dat zij niet meer in Tolkamer aanlegden. Veel schepen leggen nog aan in Tolkamer bij de bootsupermarkt om de bunkeren (inslaan van brandstof en boodschappen).

Het was 1975 toen ik bij de Douane ben gaan werken en mijn eerste standplaats zou Zevenaar worden (reizigers controle op de trein Zevenaar /meldkamer Babberich of het in-en uitklaren van schepen in Tolkamer). Uiteindelijk eerst de Douaneschool in Elspeet gedaan en daarna werd ik in het Groningse Ter Apel “weggestopt”. Maar nu dus na 46 jaar toch in deze regio terechtgekomen en geen spijt dat we de “grote” stad achter ons hebben gelaten.
Veel plekken herinneren nog aan de oude douanetijd, Eetcafé de Commies, het Douanekantoor en de rij monumentale woningen die speciaal bestemd waren voor de douaneambtenaren.

De bossen van de Veluwe ingeruild voor de uiterwaarden van de Rijn. We maken dagelijks een rondje over de dijk en genieten van de terrassen aan de Europakade. Uitzicht op de camperplaats, kijken naar het aan- en afmeren van schepen, het volgen van de voorbij varende schepen of kijken naar het aan land zetten van de auto’s van de schippers. De ene keer gaan we over de dijk de andere keer gaan we naar de jachthaven of even een kijkje nemen in de vlucht- of uitwijkhaven, waar veel schepen voor een paar dagen liggen. Wandelen in de Geuzenwaard een natuurgebied van 40 ha net achter de deur. In de jaren 90 van de vorige eeuw zijn twee armen van een voormalige Rijnstrang weer uitgegraven.
Rondje Bijland (recreatiegebied in Tolkamer) doen we ook wel, maar deze is ca 8 kilometer, moeten we echt zin in hebben. Wel erg mooi rondom het meer. We zitten vier kilometer van Duitsland (handig voor de inkopen en natuurlijk goedkoop tanken), een mooi huis kunnen kopen waar niet al te veel onderhoud aan nodig is (wel net zo handig wanneer we een half jaar in het buitenland verblijven), fijne rustige buurt.Met Max wandelen tussen de Schotse Hooglanders en de Exmoor pony’s blijft ieder keer weer een uitdaging. Kortom het is hier goed vertoeven.

Daarom dus Tolkamer

Total Page Visits: 492 - Today Page Visits: 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *