Italië: Toscane

September 2014, korte vakantie naar Italië met als bestemming Toscane. Onze keuze laten vallen op een  prachtige locatie Borgo di Fontebussi in de heuvels nabij Montevarchi.

 

Besloten het “rustig” aan te doen en de 1400 kilometer in drie dagen te overbruggen. ‘s-morgens Tess naar het pension en we zijn gelijk doorgereden voor de eerste etappe. Normaal is het vinden van een leuk gasthof nooit een probleem, maar toen we rond half vier bij Rastadt van de weg gingen bleek zo eind september het allemaal niet mee te vallen. Uiteindelijk in Bühl-Vimbuch uitgekomen ongeveer 150 kilometer boven Freiburg. In het Hotel+Speiselokal Engel heerlijk gegeten , op z’n Duits dus erg veel. Volgende ochtend weer verder voor de tweede etappe richting Italië. 

Rustig door Zwitserland , nauwelijks vertraging bij de Gotthardtunnel, mooi weer en alles liep voorspoedig.

Rond drie uur kwamen we aan in Saronno, net voorbij Como. Na een nachtje slapen in Saronno (Italie) en een licht ontbijt zijn we om 8:45 uur op weg gegaan naar Borgo di Fontebussi. 

Om half elf hebben we een kleine stop gemaakt om een espresso te drinken. Eerst betalen bij de kassa ( 2x espresso voor € 2,10) en dan naar de bar om een espresso te scoren, tussen allemaal drukke Italianen die ook een espresso willen drinken.

De eerste drie uur rijden we door een vlak  en mistig landschap, niet veel aan. Dan vlak voor Bologna begint het landschap te glooien en zien we mooie wijnvelden. Na ettelijke tunnels maken we een stop om te tanken. De auto rijdt zeer zuinig 1:20, komt goed uit bij een benzineprijs van € 1,74. Nog honderd kilometer en we zijn op de plaats van bestemming. Afslag Valdorno, na 7 kilometer  Montevarchi. Neem nu Montegonzi , waar komen we terecht! 

Na heel veel bochten en nauwe weggetjes komen we aan bij Borgo di Fontebussi.  Het ligt schitterend tussen de heuvels. 

Na een vriendelijke ontvangst gaan we naar ons appartement. Een verbouwde Borgo met een twee kamer appartement en een kleine tuin, waar we heerlijk kunnen zitten. De keuken stelt niet veel voor, drie pitjes en een koelkast. Dat wordt dus regelmatig uit eten. Vandaag hebben we al gereserveerd in het restaurant. 

Heerlijk gegeten in het restaurant. Maarten vooraf een echte tomatensoep met brood en ik een antipasta (drie verschillende soorten vleeswaren). Daarna beiden gegrilde biefstuk met rozemarijn aardappelen en spinazie. Een heerlijke fles Chianti van eigen huis erbij en onze maaltijd was compleet. 

 

 

Eerst even bij het station langs om te kijken hoe laat de trein naar Florence gaat. De trein gaat drie keer in het uur en een enkeltje kost € 5,90. Daar kunnen we niet voor rijden. De auto staat ook nog eens voor niets bij het station in Montevarchi. Dus het besluit om met de trein naar Florence te gaan is gauw genomen. Daarna even doorgelopen het stadje in, maar het is maandagmorgen en er is nog niet veel te beleven. We besluiten om maar naar de Coop te gaan. Een hele grote winkel met van allerlei lekkers. We kunnen ons beheersen en halen alleen wat voor het ontbijt en het avondeten. Een fles wijn hoort er natuurlijk bij. Voor de koffie staat er in het huisje een hele oude percolator.  We hadden gehoopt een koffiefilter te kunnen vinden, maar helaas die kennen ze hier niet. Dus besluiten we maar een nieuwe percolator te kopen. Na alles uitgepakt te hebben proberen we de percolator uit. En jawel, na tien minuten hebben we koffie. En we nemen er een heerlijk koekje bij. Het is half een en we besluiten om naar het zwembad te gaan. 

Boek, i-pad, fototoestel en drinken mee. Eerst nog even langs de receptie voor een paar handdoeken en we kunnen genieten van de zon. 

Na een half uurtje besluit ik een duik te nemen in het zwembad. Maar wat is dat water koud. IJskoud. Na vier baantjes zwemmen hou ik het voor gezien. Eerst even een half uurtje in de zon om bij te komen. 

Tegen vier uur weer naar het appartement. Maarten kookt vanavond. Een echte Hollandse maaltijd, karbonade met bietjes en aardappelen. Een lekker wijntje erbij en lekker buiten eten. De dag is weer om. Morgen naar

 

Vandaag vroeg opgestaan. 

We willen naar Florence met de trein. Er gaat een trein met een snelle verbinding ( 30 minuten) van Montevarchi naar Florence. Het is moeilijk om een parkeerplaats te vinden en we moeten de auto een stukje verder op een parkeerplaats zetten (200 meter van het station). Gelukkig heeft de trein vertraging en zijn we nog op tijd om de trein te halen. Na 30 minuten zijn we in Florence. 

We besluiten route 1 te volgen vanuit ons boekje 100% Florence. We beginnen bij punt 10 , de Santa Maria Novella met een mooie fresco van Masaccio,  de Trinita, hij paste als eersteperspectief toe. Hierna vervolgen we onze route en komen bij de piazza mercato centrale. 

Een gebied met marktkramen en met een overdekte markthal, waar van alles te koop is. Een kleurig geheel met allerlei kramen van groente, vlees, vis, eettentjes en penne en pasta. We worden aangehouden door een lieftallige dame en we moeten proeven, brood met olijfolie. Of we ook geïnteresseerd zijn in Balsamico azijn. Maarten wil niet proeven en ik vind het wel lekker. Ik krijg vervolgens een aantal lepeltjes balsamico azijn te proeven van twee tot  acht jaar oud. Heerlijk!!!!! Ik besluit een flesje te kopen van 250 ml a € 17,50. Hierna vervolgen we onze weg om de schat van Florence te bezoeken. We lopen een eindje, maar komen uit bij de Nederlandse consulaat. Te ver. 

We besluiten aan de andere kant van de weg te gaan lopen en zien dan de Chiostro dello Scalzo liggen. Helaas is de kloostergang gesloten ( alleen open op ma, do en za). Dan via de Piazza San Marco, waar ik zowat omver wordt gereden door een scooter, naar de Santa Maria del Fiore, ofwel de Duomo van Florence. Bij de Duomo aangekomen staat er een lange rij. We besluiten maar aan te sluiten. 

Na een paar minuten komen we erachter dat we eerst kaartjes hadden moeten kopen. Ik ga gauw de rij uit en een honderd meter verder kan ik een combi-kaartje kopen voor de koepel , museum en  Battistero. 

Nu naar binnen om de koepel te beklimmen!!!! met zijn 414 treden is het een hele klim, maar wat een prachtig uitzicht over Florence

Nadat we weer beneden zijn aanbeland, besluit Maarten om ook nog maar even de Battistero te beklimmen. Ik wacht wel op een bankje aan de voet van de Battistero. na een klein half uurtje is Maarten weer terug.

Het museum slaan we over, maar we bekijken nog wel het interieur van de Duomo met zijn prachtige vloer. We besluiten de wandeling in te korten en gaan een ijsje halen bij Grom, een van de beste ijssalons van de stad. We mogen eerst een aantal smaken proeven. Ik neem een ijsje met Lemon en bosbessen, Maarten met bosbessen en perzik. Echt een heerlijk ijsje. 

We gaan verder naar de Ponte Vecchio. Een mooie brug met allemaal juwelierswinkels. Hierna lopen we via een dure winkelstraat weer terug naar het station. 

 

Volgens de borden op het station hebben we nog drie minuten om de trein te halen. gelukkig hebben we op de heenreis al de treinkaartjes gekocht. Even stempelen en hup de trein in. Gehaald!!! Maar onderweg beginnen we te twijfelen. Hebben we het wel goed gezien op het bord. We komen allemaal plaatsnamen tegen die we vanochtend niet hebben gezien. Dan maar even vragen aan iemand in de trein. Gelukkig! Wel de juiste trein, maar deze gaat met een omweg en na dik een uur komen we aan in Montevarchi. Moe maar voldaan van een mooie dag in Florence.

Vandaag gaan we naar San Gimignano, 60 kilometer. Via de snelweg (je kunt er amper 40 kilometer rijden) met veel bochten, maar wel een mooie weg, komen we na 1 1/2 uur in de regen aan in San Gimignano. Een levensechte middeleeuwse stad met mooie torens. 

We nemen eerst een cappuccino op een terras onder de luifel. Gelukkig maar, want het begint weer te regenen.  Als de koffie op is regent het niet meer en gaan we, via de tientallen souvenir winkels, richting de Duomo San Gimignano. We nemen een combi-kaart voor het museum en de Basilica. Tevens met guide multimedia voor de Duomo.  De fresco’s op de muren van de Duoma beelden alle verhalen uit van het oude en nieuwe testament. Dit horen we via de multimedia guide. Na anderhalf uur zijn we rond in de Duomo en gaan we het museum in. Dit stelt niet veel voor. 

We gaan een terras opzoeken en nemen een lekkere worstplaat (Maarten) en een mixt crostini met een karaf rode wijn. Na een uurtje gezeten te hebben en alles rond om ons heen te hebben bekeken, wil Maarten nog de Torre Grossa op.

Met 54 meter de hoogste toren in de stad. Ik ga niet mee en besluit een ijsje te kopen bij de wereldkampioen gelateria 2006, 2007. Na nog even rond gelopen te hebben in San Gimignano gaan we naar huis. Een heel leuk sfeervol dorp.

 

Siena staat op het programma. Niet zo ver als San Gimignano, 45 kilometer. Na een uur over de bochtige weg komen we aan bij de rotonde van Siena. We besluiten de borden P te volgen. Maar vervolgens moeten we kilometers buiten Siena de auto neerzetten.

We besluiten om te draaien en iets voor Siena zien we langs de weg een parkeerplaats, 100 meter vanaf de Romano ingang. We parkeren de auto en lopen via de Romano toegangspoort Siena in. 

Als eerste lopen we naar Piazza il Campo, wat een mooi plein. Een van de mooiste pleinen van Europa. 

Maarten ziet weer een toren en wil de Torre del Mangia op. Een van de hoogste middeleeuwse torens in Italië, 503 treden, met een fenomenaal uitzicht. Ik wens Maarten veel succes en besluit op een terras te gaan zitten met een cappuccino. Ik loop nog drie dagen achter met mijn reisverslag en besluit hier alvast een begin mee te maken. na een drie kwartier is Maarten terug. We gaan verder naar de Duomo van Siena. 

Na een heerlijke lunch, in een plaatselijke bar, hadden we even nodig om op adem te komen. Een kaart had men niet , maar we moesten uit de vitrine iets uitzoeken, het werd een tortellini en een lasagne, geweldig midden tussen de lunchende Italianen , stelletje lawaaischoppers . 

Ik heb nog een plaatselijk koffie gedronken, een sterke espresso met  een soort mocca-ijs, heerlijk. Weer een combi-kaartje kopen en vervolgens bezoeken we de Duomo, het Museo Metropolitana, het Baptisterium en de Crypte. 

 

 

 

Total Page Visits: 1699 - Today Page Visits: 1