Costa Rica 2010

Dag 1: Amsterdam

Na lang wachten is het dan zo ver. Vandaag gaan we vertrekken na het prachtige Costa Rica. Althans, dit dachten we. Bij aankomst op Schiphol bleek al snel dat onze vlucht naar Houston was gecancelled. In eerste instantie een groot drama, maar ja…wat doe je er aan. Vandaag zou er ook geen vlucht meer gaan, en Fox heeft voor ons een mooi hotel geregeld vlak bij Schiphol, en de vlucht om weten te boeken na morgen. Konden we mooi nog even bij de kleinkinderen langs.

Dag 2:  Amsterdam / Houston

Eindelijk beginnen. De vlucht naar Houston in ieder geval dan. Inchecken op Schiphol is een makkie. Je word ondervraagd voordat je aan boord gaat van het vliegtuig. Ook moet je even door de bodyscanner, maar dat stelt allemaal niks voor. Wanneer je in de lucht bent deelt de stewardess papieren uit waarin je een aantal gegevens op moet invullen. Deze lever je bij de paspoort controle in Houston weer in. Ze kijken er niet eens naar, het is puur formaliteit. 

Vandaag zou er geen vlucht voor ons gaan van Houston naar San José, en dus ook hier ( in Houston) heeft Fox weer een hotel geregeld voor ons. Ook hier hebben we ons best vermaakt. En achteraf gezien was het toch ook een keer best leuk om dat te zien. Grote auto’s, grote mensen, grote menu’s. Ook voor het groepsgevoel was de vertraging niet negatief. Het was erg gezellig.

Dag 3: San José

Vandaag zijn we dan eindelijk aangekomen op San José. Waar we werden opgewacht door onze gids Bernard. De bus stond klaar, en de koffers werden allemaal ingeladen. De reis ging nu naar La Fortuna. Het was een reis van 3 uur met een tussenstop bij een winkel centrum. De busrit door de natuur was al erg indrukwekkend en Bernard had onderweg veel boeiende verhalen te vertellen.

Eenmaal aangekomen in La Fortuna krijgen we na ons welkomstdrankje onze sleutel. Mooie huisjes, en lekker in de natuur. ’s Avond zijn we op kosten van Fox ( door de vertraging) naar de Baldi Hot Springs gegaan. Echt een prachtig zwem paradijs recht onder de vulkaan. We zwommen midden in een onweersbui, maar als je daar bent kan dat je allemaal niet meer schelen.

Dag 4: Ricon de la Viera

In het beekje achter ons appartement hebben we enkele Bleu Jeans pijlgif kikkers hebben gespot. Daarna in de bus op weg naar Ricon de la Veira met als tussen stop de hangbruggen. Hier hebben we een niet al te pittige maar echt adembenemende wandeltocht gemaakt over stevige hangbruggen. Mensen met hoogtevrees hadden hier weinig problemen mee. Onderweg hebben we de Eye Lash Pit Viper gezien, enkele vogels en op de hoogste brug een aantal spelende apen. Erg leuk. Verder erg veel groen, en wederom erg veel boeiende verhalen van onze reisleider Bernard.

Later in de middag aangekomen op Ricon de la Viera. Een super mooi gebied aan een meer omringt met papegaaien. ’s Avond nog naar het slangenhuis geweest, en daarna nog met een aantal op zoek gegaan naar de huis krokodil die ergens scheen te zwemmen. Niet gevonden helaas. Wat we wel vonden was Imperial (het lokale bier). Ook erg fascinerend.

Vandaag hadden we de keuze om naar de warm water bronnen te gaan, wandelen, per paard of met de tractor. Wij er  voor gekozen om per paard te gaan. Warm waterbronnen waren heerlijk en vooral het modderbad leverde enkele leuke foto momenten op.

Tegen 3 uur kwamen we ongeveer weer terug bij de lodge. s Avond lekker eten en nu ook weer een heerlijke  Imperial .

Dag 6: Palo Verde

Tegen 8 uur zijn we vertrokken richting Palo Verde waar we een tussen stop hebben gemaakt aan een wild water rivier waar de liefhebbers konden gaan kajakken.

Later die dag aangekomen op Palo Verde. Erg mooi uitzicht op zee vanuit je hangmat. ’s Avond weer lekker gegeten en later met Bernard en de groep gaan vogelspin vissen. Het had net geregend, en de spinnen wilden niet bijten. Morgen weer een kans.

Dag 7: Palo Verde

Vroeg uit de veren om in de ochtenddauw de mangrove tocht te maken. Een echt idealistische boottocht door de diepe jungle zoals je het eigelijk alleen maar op TV ziet. Onderweg vele volgens gezien waaronder de pelikaan, fregatvogel, visarend, roze lepelaar en nog vele meer. Boot toch heeft zo’n 2,5 uur geduurd.

’s Avonds na het eten weer gaan vogelspin vissen, en dit keer met succes. De spin werd op tafel gelegd, en we kwam er achter dat ze eigelijk heel vriendelijk en rustig zijn. Een aantal van de groep heeft haar nog vast gepakt. Bij mij heeft de spin over mijn arm mogen wandelen

Dag 8: Manuel Antonio

Vandaag vertrekken we naar Manuel Antonio. Alle spullen weer bij elkaar pakken en de bus in stappen. We staan op het punt van vertrekken, wanneer Rene een schorpioen in zijn fototas ziet zitten. Bernard pakt hem bij de staart en verteld er weer een mooi verhaaltje over.

Onderweg naar Manuel Antonio maken we een tussen stop vlak bij de krokodillen brug om hier de krokodillen safari te doen. De rivier is erg vervuild, wat wel een beetje jammer is. Maar schijnbaar maakt dat voor de crocs niet uit, wat ze lagen er genoeg. Sommigen kwamen erg dicht bij de boot, waarschijnlijk omdat ze hun nest in de buurt hadden, en ons er weg wouden drijven. De kapitein van de boot besloot halverwege de boot uit te stappen om een krokodil te voeren met kip. Later nog naar de andere kant van de rivier gevaren. Een schitterende tocht met veel volgels en krokodillen

Toen de reis weer hervat richting Manuel Antonio. Eenmaal aangekomen snel de zwemkleding aangetrokken, en heerlijk liggen ballen met de groepsgenoten onder het genot van een Imperial. Daarna lekker voor het appartement zitten genieten van de geluiden van de natuur, en praatjes maken met de buurtjes. Plots in mijn ooghoek zag een luipaard. Hij was net op de grond gekropen. De luiaard een beetje uit de bossen gelokt voor een mooie foto. De luipaard komt maar 1 keer per week uit de bomen om zijn grote behoefte te doen.Het was een erg mooi moment om zo’n dier van dichtbij te mogen zien

Dag 9: Manuel Antonio

Vandaag weer een drukke dag voor de boeg. Eerst stappen we in een busje op weg naar de Catamaran. Hierop gaan we een boot tocht maken over een stukje mooie oceaan. Een deel van de groep hat last van zeeziekte. Onderweg hebben we veel dolfijnen, roggen en schildpadden te hebben gezien.

Halverwege de boot tocht zijn we gestopt om hier een stukje te gaan snorkelen. Uitrusting werd geregeld. We snorkelden in een mooi gebied, maar hellaas door veel regen de dag ervoor was het water een beetje troebel. Maar al met al was het best aardig. Daarna werden de zeilen gestreken, en gingen we onder het genot van wat eten, onbeperkt drinken en lekkere reggae muziek wat verder het water op.

’s Middags weer terug bij het appartement hebben we ons klaar gemaakt om de Canopytour te doen. Hiervoor moesten we weer een stukje met een busje rijden, maar waren vrij snel op bestemming. Voor aanvang van de Canopy krijg je een heel uitgebreide uitleg over wat je allemaal moet doen, dat het enigszins een beetje spannend maakt. Al die regeltjes, ga ik dat nog wel onthouden! Maar na het eerste kleine stukje te zijn afgedaald blijkt het allemaal vrij simpel. Gewoon laten glijden, vooral genieten van de natuur, en pas aan het eind remmen wanneer 1 van de begeleiders dat roept. Het was echt adembenemend, vooral de 2 langste tochten door de toppen van de bomen. Erg jammer dat het voorbij was. Aan het eind hebben we voor 5 dollar per persoon nog een cd kunnen kopen van de fotograaf die met ons mee was gegaan. Echt leuke foto’s.

’s Avond nam Bernard ons mee naar een leuk restaurant dat in de romp van een oud vliegtuig in gebouwd. Ook hier was het eten en de keus erg goed. Daarna lekker slapen, morgen weer een actieve dag

 

Dag 10: Manuel Antonio

Weer een prachtige dag in het O zo mooie Costa Rica. Vandaag gaan we met Bernard het nationale park van Manuel Antonio in. De wandeling door het park is best te doen, bijna volledig vlak. Onderweg vele dieren gespot o.a. luiaard, toekan, gier, kapucijn aap, wasbeer, Jesus Christ hagedis, brul aap en echt nog vele anderen. Onderweg nog op het meest idyllische strand geweest, welke je ook ziet in Expeditie Robinson. Wij waren daar als enige, vergezeld door een neusbeer en een grote leguaan.

Aan het eind van de wandeling vraagt Bernard of er nog mensen geïnteresseerd zijn in een iets wat stevigere wandeling omhoog naar een uitkijk punt over de baai. Een groot deel van de groep gaat mee, de rest gaat genieten op het strand en hun tas bewaken tegen de brutale kapucijn aapjes en de wasberen. De tocht omhoog duurt ongeveer 40 minuutjes, maar is de moeite zeker waard. Wat een prachtig uitzicht. Boven was dan ook iedereen even stil om even van het moment te genieten. Bernard gaf ons even de tijd waarna we weer gingen afdalen richting het strand. Ook hier zien wij de kapucijn aapjes en de wasberen het strand domineren. Een deel van de groep is met een taxi naar een restaurant gegaan, iets verderop. Wij besloten wat te eten in het restaurant op het resort.

Dag 11: San José

Vandaag de laatste keer wakker worden in ons mooie appartementje in Manuel Antonio. Het waren leuke 3 dagen. Huisjes waren top, en de airco deed het perfect. Vandaag gaat de reis naar San José. Eind bestemming is eigelijk Tortugero, maar doordat dat best een eind rijden is hebben ze gekozen voor een dagje San José. Onderweg stoppen we nog 1 keer op de krokodillen brug waar we super grote krokodillen zien heerlijk liggen zonnebaden.

Na weer een tijdje te hebben gereden komen we in San José aan. Dat is wel even wat anders als je net een tijd in de Natuur hebt gezeten. Het kost ons dan ook enige aanpassing vermogen, maar na een tijdje vermaken we ons redelijk. Bernard geeft ons een kleine rondleiding door het centrum, waar hij ons onder anderen de bank, postkantoor, supermarkt en een aantal musea laat zien. Hij houdt de rondleiding kort zodat we ieders apart van ons dagje kunnen genieten. Wij hebben kaartjes gekocht, en gingen deze verzenden op het postkantoor.

De rest van de dag hebben we besteed aan een beetje winkelen en gezellig bij een restaurantje zitten. Het hotel bevindt zich gelukkig midden op de winkelstraat dus verdwalen word moeilijk, zelfs voor ons. Die avond heerlijk gegeten onder begeleiding van Bernard naar een restaurant iets verder de stad in (waar je liever niet alleen loopt).

Dag 12: Tortugero 

Vandaag gaan we naar Tortugero naar het zogeheten Turtle Beach Lodge. De verwachtingen voor deze lodge liggen hoog na aanleiding van wat we op forums gelezen hebben. We rijden een tijdje in de bus waarna de reis zich vervolgd in een boot. Het is een vrij simpele boot, maar dan wel met 150 pk erachter. Dus dat ging wel lekker. Het was een adembenemende tocht. De kapitein gaf ons ook de tijd om naar dieren te kijken, en foto’s te nemen.

Na een half uurtje door een wat dichter stukje jungle te zijn gevaren komen we uit op een brede rivier. Hier moeten we midden op het water overstappen van 2 boten naar 1 boot ( in verband met gewicht). Daarna gaan de pk’s weer open en vervolgen we de reis naar ons volgend verblijf. Na ongeveer 2 uurtjes varen we door een heel smal slootje. De motor zit meer in de modder te baggeren dan dat hij ons in het water verplaatst. Maar in de verte zien we een groot spandoen met daar op Turtle Beach lodge. Yes!!! We zijn er. Weer een heerlijk welkomst drankje, en een toespraak van Bernard hoe de komende dagen er uit gaan zien. Vervolgens kregen we de sleutel, en konden we ons paleisje bekijken. We hadden het geluk een lodge op de hoek te hebben, deze waren lekker ruim. De lodge was echt adembenemend mooi. En ook hier weer in een geweldige omgeving, vlak aan het strand.

We hebben ons die middag lekker vermaakt in het zwembad met ouderwets bommetjes maken. Naarmate we de avond ingingen zijn we met Bernard het strand op gegaan om hier opzoek te gaan naar de groene schildpad die in dit gebied eieren legt. We hebben best een aardig stukje moeten lopen, maar in het maanlicht had het best een betoverend effect. Na enige tijd te hebben gelopen werden we dan eindelijk beloond met een schildpad. Het was een vrij grote van ongeveer 1,40 m doorsnede. Helaas was deze net klaar met leggen, en weer onderweg naar de zee. Het bleek geen groene schildpad te zijn, maar een zeer zeldzame die op de lijst bedreigde diersoorten staan. Verder die avond hebben we geen schildpad meer gezien, maar wel heel veel sporen ervan. We hebben ze helaas net gemist. Bernard stelt voor dat we de dag erop nog een keer proberen, en we hoeven daar dan niet nog een keer voor te betalen.

Dag 13: Tortugero

Heerlijk wakker geworden onder het geluid van kikkers, brul apen en over vliegende toekans. Om 6 uur moeten we klaar staan om deel te nemen aan de boottocht in alle vroegte door de Jungle. De groep is niet helemaal compleet omdat het best vroeg was, maar dat bood voor iedereen een mooi fotografeer plekje in de boot. Bernard was ook weer van de partij om te helpen met het zoeken naar dieren. Het duurt niet lang voordat we de eerste kaaimannen zien dobberen in het water. Ze zijn redelijk zelfverzekerd en blijven dicht bij de boot liggen.

Tijdens deze tocht hebben we weer enorm veel vogels en vlinders gezien. Sommige van de vogels waren erg zeldzaam zoals de blauw Ibis. Krokodillen, leguanen, schildpadden en vleermuizen konden we allemaal weer aanvinken in ons boekje. De toch heeft ongeveer 3 uur geduurd en wij vonden de tocht om dit tijdstip ideaal omdat de zon nog niet zo sterk is. Ook is het prachtig om de natuur te zien ontwaken.

Bij terug komst zijn we snel begonnen aan het ontbijt omdat Bernard nog graag met ons een wandeltocht door de Jungle wou doen. Dus snel eten, insmeren met deet en lopen naar een looppad aan de voet van de jungle waar Bernard ons opwacht. We krijgen laarzen aangeboden, en vertrekken vervolgens de Jungle in. Het was een mooie tocht met veel mooie bloemen en planten. Heel veel dieren hebben we niet gezien, alleen een aantal gif kikkers en honderden muggen…lang leve deet. De toch van ongeveer 1 uur zat er bijna op, het grootste gedeelte van de groep was al uit de jungle waarna wij als achter blijvers werden beloond met de prachtige rood oog maki. Je weet wel, die mooie groene kikker met rode ogen en oranje pootjes. Hij was aan het slapen, maar Bernard heeft hem heel netjes wakker gemaakt en even laten poseren onder de lenzen van onze camera’s.

’s Middag lekker liggen relaxen in een hangmat of aan het zwembad.

 

 

Dag 14: Cahuita

Vandaag is het vroeger dan vroeg. Maarten heeft met 2 reisgenoten afgesproken om 5 uur wanneer het nog donker is weer een tocht te maken door de jungle en daarna een strand wandeling te maken om zo pas geborene schildpadden hun weg naar de zee te zien zoeken. Dus hup de laarzen aan, en weer lekker lopen. Het is zo vroeg dat zelf de muggen nog op 1 oor liggen, dus we kunnen volop genieten van al het groen. We worden tijdens onze tocht achtervolgd door enkele spin apen. Erg gezellig, en ze teuten niet zoveel als de dames in de groep. Het had die nacht geregend dus de laarzen waren geen overbodige luxe. Lekker stampen door de plassen, das toch de droom van iedere volwassen man? De wandeling was heerlijk. We hebben weer enkele pijlgif kikkers mogen zien, en ja hoor… weer op het alle laatst de mooie rood oog maki. Nu snel hollen naar het strand.

Onderweg worden we al opgewacht door een andere reisgenoot die op zijn foto toestel een foto laat zien van een baby schildpad. Super mooi en vol goede moed denderen we het strand over. Maar helaas, waarschijnlijk zijn we net iets te laat, en we hebben ze niet meer gezien. Wel een aangespoelde citroen haai. Jammer dat zijn oog er al aan bungelde, dit maakte de foto wat minder mooi.

Eenmaal weer bij de lodge aangekomen hebben we onze tassen gepakt om weer te vertrekken naar de volgende bestemming. Eerst hebben we weer een boottocht gemaakt van een aantal uur waarna we in een haven in Limon aan kwamen. Vanuit hier werden we verder vervoerd met de bus. Eerst zijn we een klein stukje de andere kant op gereden om daar te gaan lunchen. Het was grappig om te zien hoe verschillend dit gebied weer was in vergelijking tot de rest van Costa Rica. Overal rasta’s, reggae muziek en iedereen was relaxed. Je kreeg een beetje een Jamaicaans gevoel. Besloten om bij een eenvoudig eettentje te gaan eten. Lust wel een biertje, even later zie je de eigenaar naar de winkel fietsen om bier te halen. Het duurde even maar dit had echt wel zijn charme.

 

Dag 15: Cahuita

Na een half uurtje lopen door een leuk dorpje komen we aan bij de pier waar we de uitrusting krijgen en aan boord mogen stappen van de boot.

We varen een stukje richten het natuur reservaat de Cahuita. Hier springen we van boord om te beginnen met snorkelen. Het water was vandaag wel perfect helder, en we konden het koraal goed zien. Doordat we met een kleine club waren was het echt perfect te doen. Er ging een gids mee die altijd 10 keer meer ziet dan ons. Tijden het snorkelen hebben we onder anderen gezien de verpleegster haai, de pijl staart rog en de fish-lion. Verder nog heel veel vissen en mooi koraal.

Na de tocht lekker gegeten bij een restaurantje, en daarna weer terug naar de lodge. Ons laatste dagje in de natuur van Costa Rica. We hebben het dan ook afgesloten met een oorlog van bommetjes in het zwembad. ’s Avond na het eten had Bernard nog een Holland party voor ons georganiseerd. Niet echt ons ding….. het wel geslaagd. 

 

Dag 16: San José

Dat was het dan, de laatste nacht in de natuur. Wat zal ik de geluiden gaan missen. Eerst moeten we afscheid nemen van een het grootste deel van de groep. Zij gaan terug naar San Jose en daarna naar huis. Wij ( met een ander stel) gaan door  voor een paar dagen naar Bocas del Torro in Panama

Dag 17 / 18 en 19 Panama

Met een prive gids en chauffeur gaan we richting de grens gegaan. De grens is precies op een smalle haveloze brug. Alles moet worden uitgeladen en we gaan van loket naar loket voor de nodige stempels.

We moeten zelf de koffers over de brug brengen en daar weer in de bus plaatsen. Na een flinke rit komen we weer bij een boot aan. Alles ompakken op op weg naar Bocas del Toro. Hier verbleven we drie nachten in een klein hotel aan het strand. Dit hotel was van twee mannen die er van alles aandeden om het je goed naar het zin te maken

Met een water taxi konden we naar het “plaatsje” Bocas del Toro. Stelde op zich niet zo veel voor.

De volgende dag hebben een dolfijnsafari gedaan. Heerlijk op een bootje rondgevaren en vele dolfijnen gespot. De rest van de tijd heerlijk in de zon gelegen en gezwommen.

Op Island Grande hebben heerlijk gezwommen tussen de vele mooie zeesterren.

De terugreis van Panama naar San José ging in een bus tussen de locale bevolking. Een hele lange rit in een bus met alleen Arco. De chauffeurs stopten onderweg om zich te goed te doe naan wat drinken en eten. De reizigers moesten in de bus blijven. Wij weredn later bij een soort “vreetschuur” afgezet. Het leek ons het beste om maar wat voorverpakt eten (koekjes) te kopen.

Dag 20 San José

In San José hebben we weer het zelfde hotel. Uit de bus opzoek naar een taxi, gelukkig. Keurig met een meter uitgerust, dus niets te veel betaald Die middag besteden we nog wat tijd aan souvenirs. Later in de middag de koffers voor de laatste keer gepakt. Het gewicht viel ondanks de vochtige kleding reuze mee.

Dag 21: Vertrek

Vandaag moesten we weer vroeg uit de veren. Om 5 uur vertrekt de bus al naar het vliegveld.

De overstap in New York is echt een makkie. Gewoon rustig blijven, en luisteren wat er gezegd word.

Dag 22: Amsterdam

Vroeg in de ochtend kwamen we aan in een regenachtig Nederland.

We kunnen terugkijken op een geweldige reis wat ook nog een paar vrienden heeft opgeleverd ….Het was een reis om nooit te vergeten.

Tekst en foto’s : mede dank aan René

Total Page Visits: 1482 - Today Page Visits: 1