Indonesië: Bali 2012

Dinsdag 25/12 aankomst op Bali, na een lange vlucht, van 7 uur naar Abu Dhabi , ander half uur wachten op een overigens prachtig vliegveld en dan 9 uur naar Jakarta. Hier moesten we nog 2,5 “rondhangen” voordat we verder konden naar  Bali, vlucht van ander half uur. Opgewacht door medewerkers van NRV. en met een alleen reizende man naar Sanur gebracht.  Direct naar de bungalow, simpel maar schoon. Nog snel even wezen zwemmen en wat eten bij een klein tentje tegenover de bungalows met de Balinese naam You and Me. Marijke nam twee spiesjes vlees en nasi, ik ga voor de saté.
Geen afzakkertje meer , vroeg naar bed .

Woensdag 26/12  eerste dag op Bali. Rustig in buitenlucht ontbijten in de Cempaka room. Ook eenvoudig, maar redelijke keuze.  Vanmorgen was de hostess van NRV langs. Het excursie programma aangepast, alles was in twee weken gepropt. Enkele tips en trucs aangehoord . Marijke is naar de massage salon geweest. Voor een voet massage van 60 minuten, voor 6 euro , gelijk een traditionele Balinese  massage voor beide vast laten leggen voor vrijdag.
Boodschappen gedaan bij Hardys, een groot winkelgebouw met supermarkt op 3 minuten lopen. Middags naar het strand gewandeld,   Minuut of 7, strandbedden  genomen en wat gedronken. Dreigende onweersbui, dus terug naar Swastika, nog even in het zwembad en daarna douchen. Relaxen op het terras en straks wat eten  
In het Swastika restaurant gegeten, Marijke een nasi goreng speciaal en ik de eend, op Balinese wijze Bebek Betutu. De aandelen van bintang schieten omhoog, erg veel blus water nodig, spicy…. Bloedhete eend.
Even wat water gehaald voor de excursie voor morgen en straks nog  weer lekker slapen , tis pas 09:30 , maar de reis van gister zit nog in de benen.
Airco lekt veel water, even een melding bij de receptie, sta nog niet binnen en twee man komen met heet water  de boel ontdooien, toch maar niet dat ding dag en nacht aanlaten.

Donderdag 27/12 eerst ontbijten en dan klaarmaken voor de excursie naar Ubut, een kunstenaarsdorp in het binnen land . De bus liet op zich wachten, maar
met een half uur vertraging vertrokken we uiteindelijk. Met een medereiziger (zelfde vlucht) uit Amsterdam en twee meiden uit België.
Eerste stop was in Kartika bij het Chandra Batik Centre. Een demo over het batik proces en een dure shop in geloodst , niets gekocht.
snel door naar de tweede  stop  in Butubulan, hier zijn we bij een zilversmederij geweest. Swaraswati Silver, de mensen werken in een klein vies atelier van morgens 7:30 tot 18:00 uur met een uurtje pauze. leuke ketting met hanger voor Lobke gekocht. Moest even een kleinere ketting aan
Weer in de bus , op naar de houtsnijders in Sukawati, bezoek geweest bij Dewa Malen , woodcarving. Een familiebedrijf waar ze met ebbenhout,  mahonie ,ceder en krokodillen hout van alles maken zonder tekening of voorbeeld.
Een kleine boeddha gekocht voor in de hal. Een paar meter verder een heerlijke lunch gehad in Warung Dewa Malen. Kepa alam, rijst  met kip in kokossaus , Marijke ging voor de traditionele saté .
Na de lunch naar het apenbos in Ubut, net de apenheul maar dan anders. Na dit “spektakel” door naar de markt. Een vieze stinkbende , veel rommel en dus weer snel  weg. Nog snel een vlieger voor Stan kopen, en een heerlijk ijsje voor ons twee. Onderweg  naar het hotel nog even bij een kunstgalerie gestopt , leuk maar niet om iets te kopen. Om half zes weer op het terras van de bungalow.
Enorme drukte , de boel wordt versiert voor de 29e , een feestdag , die je samen met de Swastika family kan vieren, maar wij hebben  helaas al een excursie gepland staan.
Straks weer even een hapje eten bij You and Me . Voor mij de nasi goreng speciaal en Marijke een steak.

Vrijdag 28/12 de dag begonnen met een traditionele Balinese massage,  een uur lang voor 70.000 rupiah, of te wel 7 euro. Kleine dames met sterke handen, en gaan ze nog bovenop je zitten ook., rest van de dag aan het zwembad, ook niet verkeerd.
Twee uurtjes zwembad en zo rood als een kreeft, en kwam er onweer. Heerlijk op het terras bij de pool gezeten en wat gedronken,
Ff douchen en dan Sanur  in .
Wandelen langs het strand, even een restaurant uitproberen. Voor oudejaarsavond.
Sarong gekocht voor beide, met een sjerp, bij Susie, ze sprak ons al eerder aan
Gegeten bij Laghawa restaurant , een Balinese rijsttafel . Tijdens het eten werd een Balinese dans opgevoerd, de Barongdans. De rijsttafel viel tegen, op de vraag ook meat, porc and chicken werd positief geantwoord, niet dus alleen vis, het eerste wat op het bord lag was een vissekop, dacht al , daar zit haast geen vlees aan en het  oog bleef me maar aanstaren. Bijtijds naar bed , morgen drukke dag.

Zaterdag 29/12 de feestgangers van het Swastika Family Feest, liepen al naar het feestterrein , toen wij ons naar de ontbijtzaal  begaven
Om 09:00 opgehaald, zoals gebruikelijk weer te laat. Het verkeer rond Denpasar en Sanur is een ramp, bijna geen beweging in te krijgen. Zoals  iedere keer zijn we met vijf personen Christel en Gretchella , beide Belgische dames en de Amsterdamse  kapper,  naam weten we nog steeds niet.
We zijn gestart in Kesiman, waar we bij het Cv. Atur Eka Budhi de Barong dans kregen voorgeschoteld. Met een beschrijving van de dans, was het kijken iets aangenamer. Daarna weer in de bus op naar de olifanten grot, Goa Gajah, eigenlijk een tempel complex , met een grot waarbij de ingang op een olifantenkop lijkt. Bloedheet op deze morgen en voor het eerst onze sarong aan gehad. Besprongen door verkopers met allerlei prullaria .
De volgende stop is het vulkaandorp Kintamani, laatste stuk weer veel stil gestaan , file ,file en nog eens file. Uiteindelijk boven aangekomen voor de lunch met uitzicht op de vulkaan, lunch was een buffet maar het minste wat we tot nu toe hebben gehad, maar ja toeristisch , dus massaal, onze kapper was boos weggelopen. Vandaag geluk , de vulkaan en het Baturmeer zijn goed zichtbaar, geen regen of veel wolken. Achterkant van het meer is een dorpje waar de authentieke bewoners van Bali nog leven, kan je niet komen alleen per boot. Dorpje is volledig afgeschermd van de rest van de wereld. Nog wat fruit gekocht, mangosteen ,  rambutan. De dames wilden ook wat kopen dus even verderop weer gestopt. Bij het kraampje kon je een tuin in lopen , bleek een kleine koffieplantage, kwekerij te zijn , door de eigenaar Pineh Colada werd zelf allerlei organische producten vervaardigd , koffie , zeep , geurtjes , thee.
Marijke direct aan de koffie en kregen diverse soorten te proeven.
De duurste koffie ter wereld word verkregen uit de poep van een  Luwak. Deze eten de bessen op en de pit  wordt weer gebruikt. Zakjes koffie gekocht en weer verder naar de water Tempel Tirta Empul in Tampak Siring. Deel van de tempel kon zo worden bewandeld, deels met de sarong. Wil je deel nemen aan het waterritueel moest je  ook de sarong  aan. Dit niet gedaan, de mensen lopen in het water fontein naar fontein, de twee en een na laatste, werden overgeslagen, deze waren voor de rouw verwerking. Vandaag voor de laatste keer besprongen door verkopers en hup de bus weer in, naar het hotel, aankomst ergens rond half zeven, even de medereizigers ons verblijf laten zien. Zitten wij niet slecht, als je verhalen van de anderen hoort. Weer een snelle hap bij You and Me en naar “huis” . Morgen weer een dag , maar tot 2 januari even geen excursies.

Zondag 30/12 starten bij het zwembad, last van de maag en darmen, alles doet pijn , goed dat we niets op het program hebben staan.
Straks een paar boodschappen doen , in eten ff geen zin
Vandaag alleen maar brood, niets blijft er in ,om 7:00 op bed

Maandag 31/12 oudejaarsdag nog geen plannen, om 09:15 aan het zwembad. Eerst een pil tegen diaree genomen.
Marijke weer naar de spa geweest, gezicht, handen en voeten massage, en mooie art nagels, twee en een half uur onder de pannen voor een tientje.
Loop van de middag naar Hardys gegaan , bubbels en twee glazen gekocht.
Wat veel personeel en on efficiënt werken die gasten.
Bij het Swastika restaurant gegeten. Marijke aan een lekker stukje vlees met aardappels en een bananasplit toe. Ik aan een kopje tomatensoep met een stukje brood en een kopje thee toe. Avonds nog even op  bed gelegen en om 11:00 uur naar het strand gegaan. Het knallen is begonnen,  als ze zo doorgaan hebben ze om 12 uur niets meer over. Om twaalf uur de bubbels opengemaakt en een poging gedaan een nieuwjaars boodschap in te spreken.
Een Balinees was behulpzaam om ons te filmen, als hij er maar niet met de ipad vandoor gaat dacht ik nog. Maar nee het zijn nette mensen hier alleen filmen kon die niet, staat maar een klein stukje op. Geweldige ervaring , op het strand met vuurwerk , zelf twee vuurdingen afgeschoten. Kort na twaalf droop iedereen, lokale bevolking en een ieder die ietswat dronken was af, tijd voor ons om terug te gaan en nog even een facebook bericht te verzenden en het bedje op te zoeken    

Dinsdag 01/01 regen , ja we starten met regen. Eerst ontbijten en daarna de was bij elkaar  gezocht. Koffie drinken op een terras bij Smorgard, een Deense tent met heerlijk cappuccino, elk een dubbele op, Marijke, uiteraard een tweede ronde. Pet gekocht, tientallen thuis maar niet ene meegenomen, kop doet een beetje pijn, mis her en der wat haar.
Daarna weer even Hardys ingegaan, tussen de buien door , een broek voor Marijke en een paar boodschapjes.
Nog even een halfuurtje geslapen en daarna naar het zwembad.  Misschien blijft het droog.
Excursie extra bijgeboekt naar Lovina aan de Java zee, daar gaan we met een vissersboot naar de dolfijnen , dit allemaal tijdens zonsopkomst. Betekent wel tussen 02:00 en 03:00 opgehaald worden. Het is een privé reis met eigen chauffeur en eigen boot. Daarna snorkelen en een bezoek aan een waterval.
Gegeten in het Ramayana hotel, een onderdeel van de Swastika family.
Einde van een regenachtige dag, maar wel met warm water.

Woensdag 02/01 zonnetje komt er aarzelend door. We starten aan het zwembad, de was is weer terug , weer drie euro lichter, geld vliegt er door.
Vanmiddag om 14:00 uur weer op pad met NRV naar het zuidelijkste puntje en de zonsondergang in Kuta.
Het is verschrikkelijk druk op de weg, het aantal auto’s is enorm terwijl de infrastructuur nooit is aangepast. Een lange file rond Kuta en Denpasar.
De Belgische dames opgepikt, een dik uur rijden en op de terug weg ivm met files bijna twee en een half uur.
Kuta was niet te bereiken dus we zijn naar Dreamland gegaan, een strand op het zuidelijkste punt van Bali. Mooi strandje maar zetten ze er troep omheen, lelijke gebouwen en een open riool waar kinderen in zwemmen. De zee met z’n machtige branding is prachtig. Zonsondergang niet gezien , bewolkt en te vroeg.
Wachten op de pendelbus naar onze eigen bus kregen we een warme douche over ons heen, een plensbui en gelijk tot op het bot nat.
Door naar Uluwatu, naar de Pura Uluwatu Tempel, schitterend gelegen op het zuidelijkste puntje van Bali . Hier lopen apen rond, er word gewaarschuwd voor loszittende dingen zoals brillen, deze worden door de rots bewoners van je hoofd gejat. Het viel achteraf reuze mee, net een bui gehad en de meeste apen zaten in het bos. Na een wandeling weer terug naar het hotel. Nahhh eerst de file in. Terug in Sanur direct gaan eten  bij You and Me voor een snelle hap, is inmiddels negen uur. Daarna terug naar de bungalow en lekker slapen.


Donderdag 03/01 het jaar is nog niet best begonnen, de ene  onweersbui na de ander, koffie gedronken bij smorgard, was geen Deense maar een Zweedse tent. De Balinezen zijn als de dood voor onweer, kruipen in elkaar.
Straks maar weer een traditionele Balinese massage. Kruipen ze weer boven op je om je rug te masseren. Heerlijk een uur ontspannen voor zes euro.   
Souvenirs gekocht bij Hardys en een terrasje gepakt, Marijke een loempia en ik een bintang . Lekker op het terras boekje gelezen.
Vanavond eten bij het tentje direct naast de ingang, meer een kantine dan een restaurant, overdag probeert de eigenaar de  kost te verdienen  met taxi rijden in zijn eigen auto (snorren) en  ‘s avond  met zijn vrouw het restaurant runnen.
Heeeeerlijk gegeten, voor een pilsje moet hij even naar de supermarkt, geweldig zo’n tentje. Weer terug naar de kamer, morgen weer op pad , een hele dag excursie…

Vrijdag 04/01 het is zonnig , goed begin van een excursiedag.
Om 10:00 worden we weer opgepikt, door ons vaste duo .
De Belgische dames Christel en Gretchella zijn er niet meer bij , alleen Karel de klaag kapper. De reis vandaag is naar de Besakih tempel, de pura Besakih wordt ook wel de moeder tempel genoemd. De rit er naar toe is prachtig, eindelijk wat meer natuur van Bali te zien. In het zuiden en midden van Bali valt dit wel tegen. Erg veel bebouwing, maar niet nu hebben we heuvels ,rijstvelden en  bossen.
Onze chauffeur moet weer allerlei capriolen uithalen om al die scooters te om zeilen. Soms met vier man er op , de andere keer is er een volledige keuken achterop geplaatst. Halverwege stoppen we voor een kodak-momentje .
Voor Basakih moeten we nog betalen, zitten er drie mannen op een rij om een paar cent aan te  pakken. Personeel kost geen drol dus….
Uiteindelijk op bestemming, onze sarongs moeten weer aan en we moeten een kwartier omhoog wandelen, met de zon erbij, vallen de eerste zweetdruppels van de dag op het asfalt. Mooie tempelplaats , de 64 treden naar het belangrijkste gebouw, van de 100 bouwwerken verdeeld over 30 paviljoens.
Na dit bezoek weer langzaam terug, naar de lunch plaats. Het Lereng Agung restaurant ligt op een machtig mooie lokatie. Uitzicht over rijstvelden diep in een dal. Rijstvelden? Nee niet alles is rijst wat je ziet, er worden ook veel grassoorten tussen de oogsten verbouwd, om de grond weer vruchtbaar te krijgen. Na het buffet, durven het toch weer aan  (onze Karel ) liep alweer te klagen, hebben we nog even een foto gemaakt van de huis  vleermuis. Een joekel bij de ingang, en weer verder naar huis. Eind van de middag …. Nog even lekker aan het zwembad en straks weeeeeeer eten . Maar ja daar hoort ook een Bintang bij. Mogelijk weer bij de buurman Wayans  Warung.
Het is het Retro restaurant geworden. We zijn begonnen met een cocktail, het was happy hour en de cocktails waren voor de helft van de prijs. Heb een Pepper steak genomen, had zin in een flink stuk vlees met aardappelpuree, ff geen rijst. Marijke heeft een Nasi Campur, dit is nasi met sateh, tonijn, beef kendang , groente en kroepoek.

 

Zaterdag 05/01, de dag begint weer regenachtig, koffie gedronken bij  Smorgas. De lucht klaart op , even twijfel om een fiets te huren, toch maar besloten voor een wandeling langs de kust. Direct al aangesproken door een oude man op een te kleine fiets. Hij had een glasbodem boot en wou ons wel meenemen. Ik had zo mijn twijfels, maar Marijke had zo iets van waar om niet.. Alleen als we ook konden zwemmen / snorkelen , en volgens opa kon dat. We konden direct mee, dus niet ……eerst zwemspullen ophalen en de camera. Afgesproken over een uur op het strand. Opa stond al te wachten en de boot lag aan het strand. Het werd een privétocht , op de boot alleen opa en zijn zoon en wij natuurlijk.  Een stukje langs de kust en op de enige plaats waar het mogelijkheid was tussen het rif, zijn we de zee opgegaan. Lekker gesnorkeld, de vissen kon je bijna aanraken. Later nog een stukje rondgevaren, er kwam al weer een bui aanzetten. Vissen gevoerd, honderden kleurrijke vissen rond de boot.
Weer keurig op het strand afgezet, je kan merken dat het komkommertijd is , we kregen de trip voor de helft van de prijs. Of we de volgende keer meegaan zeilen in een vlerkprauw, konden we ook snorkelen , moet het niet regenen, worden de zeilen te zwaar en kan de mast breken…. Gaan we zeker een keer doen.
In badkleding , met een paraplu boven het hoofd weer terug naar het hotel.
Even douchen, wat lezen , bintang drinken en nog even naar Hardys voor een paar boodschappen.
Straks weer wat eten , denk bij Wayans Warung, vanaf volgende week gaan we coconut tree proberen, dan is onze klaag kapper naar huis, die zit daar altijd, als een soort stamkroeg.
Weer voortreffelijk gegeten bij Wayan, zelf was hij  niet thuis, zijn vrouw en oma moesten werk doen, eerst zaten we alleen , maar later liep het redelijk vol, de acht tafels waren bijna allemaal bezet.
Vandaag de Indonesische rijsttafel genomen,  9 gerechten, egg currie, springrolls, pork sweet sour, porc sate, pemta manis, fried chicken,   
Porc  manis, green beanes, kroepoek  met witte rijst , Marijke een fruitmix en Maarten een bintang  (of twee ). Na de Balinese koffie voor Marijke afrekenen. Even een plasje doen en zie nog een paar kakkerlakken van enige centimeters groot wegschieten, maar ja die zagen we ook in Thailand, Mexico enz., niets nieuws. Geen wonder in een land waar men 3 keer per dag offers moeten brengen in de vorm van bloemen en rijst, mooi opgemaakt in een mandje van gevlochten riet. De moslims moeten dit 5 keer per dag doen. Deze offers zetten ze overal neer , op de rijbaan, stoep op muurtjes en in hun buiten tempels. Naast de buiten tempel heeft ieder huis een huistempel.
Weer terug bij Swastika, Nu even uitbuiken op bed en straks weer lekker slapen.

.

Zondag 06/01 de dag begint zonnig, dus maar snel ons stekkie aan het zwembad opgezocht. We maken er een rustige dag van, tussen de middag aan de poolbar lunchen , een clubsandwich met wat friet een mix fruit en natuurlijk een Bintang. Alles wordt vers gemaakt, zelfs de spaghetti. Straks even naar het boekingskantoor voor de excursie van morgen , worden we om 02 .00 of om 03:00 uur opgehaald, maakt wel veel uit. We moeten om 05:30 in de boot zitten om de dolfijnen te zien, maar dat is wel in het noorden van Bali.
Gegeten bij Warung Coconut , verkeerde keuze gemaakt, groot bord met groente in zoetzure saus, met wat reepjes varkensvlees, Marijke had meer geluk met haar Beef Rendang, was wat smakelijker. Bijtijds naar bed om nog wat uurtjes te pakken.
Staat de wekker verkeerd , zijn we om half een bijna klaar, had half twee moeten zijn, nog meer ff weer liggen.


Maandag 07/01 een kort nachtje, om twee uur zaten we klaar met een rugzak en tas vol met spullen. De receptie was nog met twee man bezet en er zat twee man bewaking. Zitten wij klaar voor een nieuwe dag komt er een Australiër op zijn fiets aanzetten , ladderzat. Om half drie was onze taxi er, een daihatsu mpv van een Balinese man ( dachten nog een jochie) en daarnaast het broekie van de ticket verkoop.  Onderweg in het donker, eindelijk rustige straten. De weg slingert zich door het landschap en klimmen de bergen van noord Bali in, zal wel mooi zijn maar zien nog niets.
Via Singaraja, de oorspronkelijke woonplaats van beide begeleiders komen we in Lovina aan, we rijden een smal straatje in naar de kust. Nog steeds pikkedonker en meer dan een uur te vroeg komen we daar tegen kwart voor vijf aan. Maar even wachten , er is een eetkraampje open waar we kunnen ontbijten, rijst , saté , Balinese soep en vlees , nou nee doe maar alleen koffie.
De schipper kwam alvast dag zeggen en vertelde dat hij om kwart voor zes wil vertrekken. Jaja dat werd dus kwart over zes. De tijd gedood met kletsen met de jongen van de ticket verkoop ( heeft zijn naam wel gezegd, maar onthou dat maar eens), hij sprak beroerd engels , dus het was maar vissen wat hij bedoelde
Alle spullen in de vlerkprauw geladen, de Seawalker, ticketverkoop ging ook mee , het bootje was niet breder dan 60 cm., maar wel aan beide zijden drijvers en op pad naar de dolfijnen, tot er plastic in de schroef kwam en de schipper overboord moest.
Aangekomen bij de dolfijnen met tientallen andere  bootjes , zagen de ene school dolfijnen na de andere, vele tientallen, waarschijnlijk wel meer dan honderd Flippers gespot. Na een tijdje zijn we doorgevaren naar het koraalrif om te snorkelen, het is nog steeds erg vroeg, mooi koraal en mooie vissen gezien ( maar het haalt het bij lange na niet bij de Rode zee in Egypte). Onze chauffeur, wij dachten ach wat een jochie ,blijkt vader te zijn van 3 kinderen van 12 , 8 en 5 jaar oud en spreek goed Engels , kon hij af en toe vertalen wat de ticketjongen zei, hij moest een beetje los komen maar wist wel te vertellen dat saté van honden (zwerfhonden zie je erg veel, en zie er schurftig uit) en een Bintang goed  is voor de mannen, tsja hij heeft drie kinderen, ik hou het maar bij alleen Bintang denk ik.
Droge kleren aan en weer op pad naar de Air Panas, de warmwaterbronnen ( The holy hotsprings ) deze liggen prachtig midden in de jungle. De verschillende baden hebben allemaal spuit elementen die  het bronwater vanuit de diepte in de baden pompt. Krom dat veel Balinezen met kleren aan gaan badderen, met spijkerbroek en T-shirt aan het water in. Het  water is groenig en ruikt erg naar ijzer, even heerlijk gezwommen, een kopje Balinese koffie en weer verder. De reis moet weer via Singaraja, dus de ticketjongen vroeg of hij even bij zijn moeder op de markt langs mag, deze ziet hij hoogstens eens per maand en is te kostbaar en te ver om regelmatiger te gaan. het werk ligt in het toeristische  zuiden en niet in het rustige noorden. Uiteraard prima en met hem de lokale markt opgelopen, lijkt wel of je een flatgebouw binnen loopt , maar nee, het was een complete warenmarkt waar alleen locals komen . Apetrots was hij, een van zijn eerste trip met gasten en dat hij zijn moeder aan ons mag voorstellen. Moeders een vrouwtje van 60 ( lijkt wel dik 80) was blij met deze verrassing van haar zoon en bleef ons de hand schudden. wat zien  de jonge mensen nog jong uit en de ouderen zo snel oud, we kregen  een enorme tros groene bananen  mee, wat dat verkoopt oma op de markt, en gingen weer verder, nog even wat rambutan gekocht , en op naar de GitGit waterval. Deze 20 meter hoge waterval ligt prachtig in een kloof in de jungle, mooie plaatjes gemaakt , mooie vlinders voor de lens en toen was de kaart vol, einde verhaal, gelukkig lag er in de auto nog een, maar ja dat was een stukkie terug.
Kaart vervangen en weer verder naar een uitzichtpunt boven de twin lakes, in de bergen was het weer wat triest, maar we hadden mooi zicht op de meren Danau Buyan en Danau Tamblinga. Even een kodakmoment en weer verder naar de watertempel, waar we tevens gaan lunchen. Deze tempel , de Pura Ulum Danau is in 1633 gebouwd ter ere van godin van de zee Dewi Danau.
De lunch was een buffet, en zoals gebruikelijk op Bali, weer een lauwe hap, maar ja was gratis (zat bij de prijs in).
Om 16:00 uur waren we weer terug, moe na dik 13 uur op pad. Auto uitpakken , de erg leuke jongelui bedanken , en het fruit teruggeven of delen is geen optie , daarmee zou je ze beledigen, dus de komende dagen pisang eten. Marijke  is even gaan liggen ,en ik zit met een bintang dit verslag te maken op ons terrasje.
Straks even eten bij Wayans warung, eerst ff douchen en bijtijds naar bed, alweer , ja alweer.

 

Dinsdag 08/01 luie dag vandaag, het weer is redelijk en we gaan naar het zwembad. Marijke heeft een massage gepland staan en ik helemaal niets.
Een  paar bananen van die enorme tros van gisteren wel gehouden  de rest naar de receptie gebracht, of zij er iets mee kunnen in het restaurant of voor thuis. Ze namen ze graag aan. Deze avond gegeten bij The Oasis Lagoon. Gebakken vis , heerlijk , maar wel voor de begrippen hier een duur restaurant. Met z’n tweeden inclusief koffie toch iets meer dan 20 euro kwijt.
Een avondwandeling door Sanur en weer terug naar Swastika Bungalow.


Woensdag 09/01 de zon is weer volop aanwezig en vandaag een excursie gepland staan naar Bedugul , de watertempel. Deze hebben we al gezien in onze eigen geplande excursie van maandag. We zitten vandaag alleen met de gids en chauffeur, kijken of we het programma kunnen om gooien. Kan dit niet blijven we thuis en gaan we fietsen huren.
Andere chauffeur vandaag en een andere auto, voorstel om ergens anders heen te gaan werd goedgekeurd, we zaten toch alleen in de wagen.
We zijn naar de vlindertuinen gegaan , daar werd Marijke volgeplakt met vlinders , ik kreeg verschillende lopende takken en bladeren op me en op mijn schouder een enorme neushoornkever. De schorpioenen maar gelaten voor wat het was.  Daarna doorgereden naar de rijstterrassen. De grootste van Bali en vallen onder het Unesco wereld erfgoed. Zo ver je kijken kan  zie je terrassen. Uitleg gekregen over de diverse fasen van de oogst. We hadden prachtig weer en mooie vergezichten. Voor de lunch zijn we neergestreken bij Billy ‘s , waar weer een buffet was , maar we zijn toch voor  de a la carte  gegaan. Saté was heerlijk pittig.
Daarna was het weer tijd om terug te gaan, de reisleidster bedankt voor de afgelopen  5 excursies . En op naar het zwembad het is inmiddels 16:00 uur en liggen nog geen 10 minuten en het begint te regenen. Heel erg, moeten we verplicht bij de bar zitten. 🙁
Eten bij El Comedor een BBQ Ribs & seafood restaurant , live muziek en zag er gezellig uit. We gingen voor de spare ribs en een drie kwartier later lieen we weer op straat. Wat een snelle, niet goedkope, hap met koude aardappels.
Nooit meer doen, hebben we beter gegeten in de kleinere Warungs.

Donderdag 10/01 vandaag is het dierendag. De dag is begonnen met volop zon. Onze positie aan het zwembad in genomen. Geen vuiltje aan de lucht. Op het eigen terrasje geluncht, vast de koelkast leeg eten. Eind van de middag een kleine windhoos , de gevolgen van een tropische storm ergens boven Australië.
Gedwongen bij de zwembad bar gezeten. Terug  naar de kamer, even douchen en nog even buiten zitten. Lopen er twee ratten naast de voordeur achter een grote spin  aan ! Gisteren ook al een rat gespot naast  deur, en denk je ach , kan. Maar dit kan niet , ze zaten tussen het plafond. Direct een andere kamer gevraagd en gekregen.
Gaan we uit eten bij You en Me , zijn we vaker geweest. Zitten we aan ons  drankje zien we mensen die binnen komen omhoog kijken en foto” s maken.
Zit erboven Marijke een hele grote Schorpioen op de balk. Als die naar beneden zou vallen kreeg ze deze in haar nek. Toch maar op een andere stoel gaan zitten. Mocht hij vallen kwam hij in ieder geval  naast de tafel terecht.
De kip was rauw en de koffie  slap. Kortom een dag met twee gezichten.
Morgen is er weer een dag, ff wie is de mol kijken en dan slapen.

Vrijdag en zaterdag 11/01 en 12/01,
Beide dagen aan het zwembad gelegen,  vrijdag gegeten bij cafe jimbar , allebei voor de nasi campur gegaan, erg spicy , was niet tegenaan te drinken. Naast ons een paar Finnen gekregen , zuipen enorm , om 08:15 zitten ze als ontbijt al aan de halve liters bier.
Zaterdag gegeten bij Retro restaurant, heerlijke pepersteak gegeten.  
Daarna nog even naar Hardys en een schilderij gekocht.

Zondag 13/01 dag van vertrek, rustig ontbijten en koffers inpakken.
Binnen een uur klaar dus nog even koffie drinken bij Smorgas, wat foto’s nemen en nog even terug naar de kamer. De laatste fruitmix aan de zwembadbar en op naar de receptie.
Het busje stond al klaar, 20 minuten te vroeg. Onze oude excursie chauffeur stond weer klaar. We waren de enige passagiers en het was voor een keer rustig op de weg. De NRV begeleider liep mee tot het inchecken. Het feest van de terugreis en het lange wachten  gaat beginnen. De koffers waren anderhalve kilo te zwaar en we hadden al zo veel achtergelaten. Allemaal vocht, geen probleem bij de incheck. Gelijk de boarding kaart  van Jakarta naar Amsterdam gekregen. Afwachten of we op de twee aparte stoelen zitten of in de rij van 4. Nu eerst anderhalf uur wachten voor we kunnen boarden

We kijken terug op een mooie jaarwisseling op het prachtige Bali. Bali is erg toeristisch en wij hebben het na één bezoek ook wel gezien. Er zijn nog zoveel andere mooie plaatsen op deze wereld. 

Total Page Visits: 1534 - Today Page Visits: 1